Prosimo počakajte...
Za vas pridobivamo najugodnejše ponudbe.
Prosimo počakajte...
Za vas pridobivamo najugodnejše ponudbe.

Vipava in Vipavska dolina

Vtisi z Bonusovega potepanja po čudoviti Vipavski dolini.
 

V nedeljo smo se potepali po naši prelepi deželi in odkrivali njene lepote. Obiskali smo njen najbolj zahodni del, Vipavsko dolino. Vipavo, Ajdovščino in bližnjo okolico lahko zadnje leto občudujemo v nadaljevanki Najini mostovi. To prelepo dolino smo želeli spoznati od blizu, si jo ogledati, okusiti dobra vipavska vina in ostale dobrote. Že na avtobusu smo z nostalgijo poslušali pesem Slovenija moja dežela. V Vipavi nas je pričakalo sončno jutro in nad mestom smo najprej zagledali veduto Starega gradu. Naša simpatična vodnica Jana nas je popeljala po Vipavi, nam razložila pomen doline, ki je bila najjužnejša pokrajina Avstroogrske in je zato z zgodnjim s sadjem in zelenjavo oskrbovala dunajski dvor. Ogledali smo si izvire reke Vipave in  številne mostove, ki vodijo čez njo.

 

 

Mimogrede, Vipava je edina evropska reka, ki ima deltasti izvir. Občudovali smo številne portale na hišah in ne nazadnje videli mnoga prizorišča snemanja znane nadaljevanke.

Med vinogradi se na vzpetini nahaja majhna slikovita vasica Slap. Tu nas je pričakal mladi gospodar Vinarstva Petrič, ki je že osma generacija  vinarjev v tej družini vse od leta 1778.  Vipava se ponaša z avtohtonimi vrstami vin in med njimi sta najpomembnejša zelen in pinela. Zelen je belo vino, ki ima kanček  okusa po zeliščih, med tem ko je pinela vrsta, ki rase na najbolj lapornatih tleh, zahteva najbolj suho vreme in veter. Daje pa odlično vino, polnega, aromatičnega sadnega okusa. Ni čudno, da ga izvažajo celo v Kanado in še kam po Evropi. Najbolj cenjena so prav avtohtona vina, ki uspevajo le pri njih. Razen vin smo poskusili tudi domače mesnine in vse skupaj je bilo res odlično.

Zatem smo obiskali še Ajdovščino, mesto ob reki Hubelj, ki se ponaša z izkopaninami iz rimskega obdobja. Tu naj bi v 5. st. potekala pomembna bitka med cesarjema Evgenijem in Teodozijem, ki je na koncu odločila v prid Teodozija in s tem krščanstva v rimskem cesarstvu.

Pot nas je vodila naprej do Vipavskega križa in njegovo veduto smo opazili že od daleč. Mestece na vzpetini, obdano z obzidjem je bilo do prejšnjega stoletja izredno pomembno mesto, saj je bilo križišče poti, ki sta vodili od Ogleja do Emone in Dunaja do Trsta. Vodnik Patrik nam je razložil o pomenu mesta, in tudi o tem, kaj povzroči znamenito vipavsko burjo. Pripoved je bila v vipavskem narečju še bolj zanimiva in prijetna, še posebej pa tista o sv. Janezu Svetokriškem. Ta je že pred mnogimi leti pridigal tako, da je ljudem delil nasvete, dajal voljo, upanje in svetoval kako reševati težave, a ne grozil in pretil. Svoje pridige je zapisal in za abecednikom in katehizmom so to prvi zapisi v slovenščini.  Še danes bi si mnogi, ki pridigajo,  lahko vzeli zgled po njih.

Odpravili smo se še na pozno kosilo na Malovščevo kmetijo, kjer mladi prinašajo nove prijeme in svežino, starejši pa ohranjajo okuse starih časov.

Za en dan smo si nabrali mnogo nepozabnih vtisov in imeli smo se preprosto fajn. Če niste bili zraven, nič hudega. Nadaljevanje sledi ta teden.

Želite biti obveščeni o naši odlični ponudbi?

Turistična agencija BONUS

Bonus Maribor
Trg Borisa Kidriča 2
02/ 229-75-30
info@bonus.si

Odpiralni čas

pon.-pet.: 9.00-17.00

sobota: 9.00-12.00

Dežurni e-mail: info@bonus.si

Dežurna telefonska štavilka:

02/ 229-75-30 in 051/ 368-616

 

Bonus Celje
Glavni trg 11

03/ 428-22-60

051/ 600-211

celje@bonus.si

Odpiralni čas
ponedeljek: 9.00-17.00

torek: 9.00-17.00

sreda: 9.00-17.00

četrtek: zaprto

petek, sobota: zaprto

 

Naložbo (Vavčer za digitalni marketing - izdelava spletne strani in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Več info...

Vse pravice pridržane. Bonus Turistična agencija d.o.o.